Apverstasis pyragas su bananais "Tarte Tatin"

Autorius Mindaugas
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 100 g
Cukrus arba Vanilinis cukrus 2 valg. šaukšt.
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 6 valg. šaukšt.
Druska 1 žiups.
Tarkuotos citrinos žievelės 1 saujelė
Bananai 2 vnt.
Paruošimas:
Ištirpiname 70 g. margarino VILNIUS kepiniams. Miltus, 1 valg. šaukšt. cukraus ir margariną gerai išmaišome, įdedame druskos, kiaušinio trynį ir citrinos žievelę. Gerai išmaišę ir išminkę dedame tešlos gabalėlį į šaldytuvą. Paimame skardą, naudojau nedidelę apie 20 cm., skersmens, todėl ir produktų daug nereikia. Į skardą dedame 1 valg. šaukšt. cukraus ir 30 g. margarino. Skardą dedame ant viryklės ir ant silpnos ugnies lydome cukrų ir margariną iki karamelės. Išsilydžius cukrui bananus pjauname per pusę ir dedame į skardą. Ant stalo pabarstome miltų ir iškočiojame šiek tiek didesnį tešlos lakštą nei skarda, jeigu tešla limpa prie kočėlo, pabarstome miltais. Tešlos lakštą dedame ant skardos su bananais ir gražiai užspaudžiam kraštus, "pabadome" šakute, kad nesipūstų. Dedame į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepame, kol švelniai paruduoja viršus. Iškepus iškarto išimame iš orkaitės, paimame lėkštę arba pjaustymo lentą, ją dedame ant skardos ir staigiu judesiu apverčiam pyragą. Skardą keliame o po truputį, kad tešla ir bananai atšoktų nuo skardos. Būtinai reikia apversti tik iškepus, nes vėliau karamelė sustings ir bus labai sunku ją atkrapštyti nuo skardos. Ant pyrago viršaus galima uždėti ledų.
Recepto istorija:
Seserys Tatin devyniolikto amžiaus pabaigoje kepė obuolių pyragus mažo viešbutuko svečiams Prancūzijoje. Viena jų – Stefanija – kartą apsižioplino ir užmiršo įkloti tešlą po obuoliais. Ai, baisus čia daiktas, užmiršo tai užmiršo, negi eisi kartis dėl užmirštos tešlos, tiesiog ėmė ir užmetė ją ant viršaus, taip sukurdama šedevrą. Šis pyragas labai greitai ir paprastai iškepa, vietoje bananų, kuriuos naudojau, galima naudoti obuolius ir bet kuriuos kitus vaisius. Visada galima eksperimentuoti. Kepdamas keičiu ir pačią tešlą: vietoje trapios, naudoju minkštą arba sluoksniuotą. Reikia nebijoti eksperimentuoti ir nebūtina laikytis visko, kas parašyta recepte, kartais nedidelė klaida sukuria šedevrą, kuris gaminamas dar šimtą metų.
Panašūs receptai
Informuojame, kad šiame tinklapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.